Ортоклинотронный эффект - Кириченко, А.Я. (Інститут радіофізики і електроніки ім. А.Я. Усикова НАН України, 2007)
Экспериментально показана возможность повышения эффективности возбуждения поверхностной волны ленточным
электронным потоком. Потому что электроны пучка движутся по винтовым траекториям, эффект достигается за счет введения
пучка под углом к Е-вектору высокочастотного поля в плоскости замедляющей системы (ортоклинотронный эффект). Подано експериментально можливість підвищення
ефективності збудження поверхневої хвилі електронним потоком у вигляді стрічки. Тому що електрони пучка рухаються
по гвинтовим траєкторіям, ефект досягається за рахунок введення пучка під кутом до вектора E високочастотного поля в
площині сповільнюючої системи (ортоклинотронний ефект). A possibility of increasing the efficiency of the surface wave excitation
by a band electron beam is demonstrated in the experiment.
The beam consists of electrons moving along helical trajectories
and the effect is achieved by introducing the beam at an angle to
the high frequency electric vector within the plane of the slowwave
structure (the ortoclinotron effect).