Многоволновый резонансный клинотрон миллиметрового диапазона - Ефимов, Б.П. (Інститут радіофізики і електроніки ім. А.Я. Усикова НАН України, 2007)
Описаны физические принципы построения вакуумных источников электромагнитных колебаний непрерывного действия, излучающие СВЧ энергию одновременно на нескольких несущих частотах в миллиметровом диапазоне. Рассмотрены вопросы
согласования генератора с нагрузкой, управления уровнем выходной мощности и частотой, расчёта дисперсионных зависимостей и
использования резонансных эффектов в периодических структурах, а также фокусировки электронных пучков в неоднородном
магнитном поле. Приведены частотные характеристики и выходные параметры приборов. Описані фізичні принципи побудови вакуумних джерел електромагнітних коливань безперервної дії, які випромінюють НВЧ енергію одночасно на декількох несучих частотах у міліметровому діапазоні. Розглянуто питання узгодження генератора з навантаженням, управління рівнем вихідної потужності та частоти, розрахунок дисперсійних залежностей та використання резонансних ефектів у періодичних структурах, а також фокусування електронних пучків в неоднорідному магнітному полі. Наведено частотні характеристики та вихідні параметри приладів. The description of physical principles for a design of vacuum continuous electromagnetic sources radiating UHF energy simultaneously on several frequencies in millimeter wave range is presented in this paper. The problems of oscillatorload matching, output power level and frequency control, dispersive dependence calculations, the application of resonance effect in periodic structures and also electron beam focusing in no homogeneous magnetic field are discussed. There are frequency characteristics and output parameters of devices.