Теория клинотрона - Ваврив, Д.М. (Інститут радіофізики і електроніки ім. А.Я. Усикова НАН України, 2007)
Представлен обзор теоретических результатов по развитию самосогласованной нелинейной теории клинотрона. Дан вывод математической модели клинотрона, рассмотрены условия возбуждения колебаний и стационарный режим колебаний с учетом
влияния поля пространственного заряда и температурных эффектов. Проанализированы потенциальные возможности клинотрона с
точки зрения дальнейшего повышения рабочей частоты и выходной мощности. Подано огляд теоретичних результатів по розвитку самоузгодженої нелінійної теорії клінотрона. Надано вивід математичної моделі клінотрона, розглянуті умови збудження коливань та стаціонарний режим коливань з урахуванням впливу просторового заряду та температурних ефектів. Проаналізовані потенційні можливості клінотрона з точки зору подальшого підвищення робочої частоти і вихідної потужності. A review of theoretical results on the development of a selfconsistent
nonlinear theory of the clinotron is presented. A mathematical
model of the clinotron is described, conditions of the
self excitation of oscillations and the steady-state mode of oscillations
are considered by taking into account space charge and temperature effects. Potentials of the clinotron for the further increase of the operating frequency and the output power are analyzed.