Основні практичні підходи до визначення ризиків для вкладників у діяльності банків - Яблоков, А.І. (Міжнародний науково-навчальний центр інформаційних технологій та систем НАН і МОН України, 2007)
Розглядаються питання визначення показників, які дають змогу оцінювати ризики для вкладників – фізичних осіб у ході розміщення ними коштів у банках. Зроблена спроба створення оптимальної моделі дистанційного фінансового моніторингу банків, для розуміння основних тенденцій розвитку банківських установ, оцінювання ризиків діяльності, попередження проблеми на ранній стадії її розвитку та прогнозування виникнення несприятливої ситуації з метою недопущення банкрутства.