Quasilinear kinetic modelling of RMP penetration into a tokamak plasma - Heyn, M.F.; Ivanov, I.B.; Kasilov, S.V.; Kernbichler, W.; Leitner, P. (Вопросы атомной науки и техники, 2013)
The linear as well as the quasilinear problem of RMP penetration in tokamaks is solved consistently with a particle and energy conserving collision operator. The new collision operator ensures the Onsager symmetry of the quasilinear transport coefficient matrix and avoids artifacts such as fake heat convection connected with simplified collision models. Рассмотрено самосогласованное решение линейной и квазилинейной задач о проникновении РМВ в плазму токамака с учетом сохранения частиц и энергии при кулоновских столкновениях. Новый оператор столкновений обеспечивает симметрию Онзагера для матрицы квазилинейных коэффициентов переноса, а также отсутствие артефактов в виде ложной конвекции тепла, свойственной упрощенным моделям столкновений. Розглянуто самоузгоджене вирішення лінійної та квазілінійної задач про проникнення РМЗ у плазму токамака з урахуванням збереження частинок та енергії при кулонівських зіткненнях. Новий оператор зіткнень забезпечує симетрію Онзагера для матриці квазілінійних коефіцієнтів переносу, а також відсутність артефактів у вигляді підробної конвекції тепла, що властива до спрощених моделей зіткнень.