Аэродинамическое совершенствование конструкции, газодинамических и энергетических характеристик отсека «ЦСД-ЦНД-І» паровой турбины К-325-23,5 - Солодов, В.Г.; Субботин, В.Г.; Левченко, Е.В.; Швецов, В.Л.; Конев, В.А.; Альперт, А.С. (Інстиут проблем машинобудування ім. А.М. Підгорного НАН України, 2010)
На основании численных исследований газодинамических и энергетических характеристик вязкого турбулентного течения выполнена модернизация выходного отсека цилиндра среднего давления (ЦСД) паровой турбины К-325-23,5, включающего последнюю ступень ЦСД, первую ступень первого потока низкого давления (НД1), камеру отбора и участки ресиверов. В перечень объектов модернизации вошли ступени СД, НД1 и элементы организации течения в камере отбора. Обсуждается влияние формообразования элементов проточной части отсека на структуру течения, газодинамические и энергетические характеристики отсека. На підставі чисельних досліджень газодинамічних і енергетичних характеристик в’язкої турбулентної течії виконано модернізацію вихідного відсіку циліндра середнього тиску (ЦСТ) парової турбіни К-325-23,5, складеного з останнього ступеня ЦСТ, першого ступеня першого потоку низького тиску (НТ1), камери відбору і ділянок ресиверів. До переліку об’єктів модернізації увійшли ступені СТ, НТ1 і елементи упорядкування течії у камері відбору. Обговорюється вплив формоутворення елементів проточної частини відсіку на структуру течії, газодинамічні та енергетичні характеристики відсіку.