Протидія радянських спецслужб німецьким розвідці й контррозвідці на території України в 1941–1944 рр. - Вєдєнєєв, Д.В.; Лисенко, О.Є. (Український історичний журнал, 2015)
Аналізуються спрямовані проти нацистських аґресорів основні напрями контррозвідувальної діяльності радянських спецслужб на території України в 1941–
1944 рр. Розкриваються зусилля, мета яких полягала в нейтралізації підривних акцій аґентури противника, розвідувальної та інформаторської мереж.
Висвітлюються методи оперативної роботи з виявлення колабораціоністів у
різних прошарках тогочасного українського суспільства, а також протидії опозиційним військово-політичним силам. This article analyzes the main directions of counterintelligence activities of Soviet special
services on the territory of Ukraine against the Nazi invaders and occupiers in the
period of 1941–1944. The efforts, aimed at neutralization of subversive actions of enemy
agents, espionage, intelligence and information network are studied. The methods
of operational work, aimed to identify collaborators in different groups of contemporary
Ukrainian society and countering opposite political-military forces are disclosed.