Донбас у контексті теорій порубіжжя: соціогуманітарний аналіз - Верменич, Я.В. (Український історичний журнал, 2015)
Крізь призму концептів регіоналізму, рубіжності, теорії погранич аналізуються
витоки та прояви збройного конфлікту на сході України, до якого привернуто
увагу провідних держав світу. Нетиповий, штучно сконструйований регіон розглядається як ареал складного переплетення різноспрямованих впливів, зумовлених наявністю невпорядкованого українсько-російського кордону, як зона підвищеної міграційної рухливості та своєрідного культурно-психологічного нарцисизму. Through the lenses of regionalism, boundary line and frontiers theory, author analyses
the origins and displays of armed conflict on the East of Ukraine. The lead world
countries are draw attention to this. Non-typical, artificial-created region considering
as the areal of compound interlacing of many-sided influences. They conditioned by
existence of disordered Ukrainian-Russian border as the higher migration zone and
some space of cultural-psychological narcissism.