Исследование погрешности сведения баланса газа в системе магистральных газопроводов - Ильченко, Б.С.; Прищепо, А.А.; Ивасютяк, И.С.; Прищепо, И.А.; Инкулис, В.В. (Інстиут проблем машинобудування ім. А.М. Підгорного НАН України, 2010)
Рассматривается задача построения адекватного математического описания погрешности баланса природного газа в системе магистральных газопроводов, пригодного для исследования погрешности с выработкой решений по ее сокращению. Сформулированы постановка задачи и требования к ее решению в условиях неполноты и разнородности информации об источниках погрешности и неточности исходных данных. Предложено решение в виде комбинированной математической модели погрешности баланса газа как синтеза аналитической и численной статистической моделей. Розглядається завдання побудови адекватного математичного опису похибки балансу природного газу в системі магістральних газопроводів, придатного для дослідження похибки з напрацюванням розв’язків щодо її зменшення. Сформульовано постановку задачі й вимоги до її розв’язання в умовахнеповноти й різнорідності інформації про джерела похибки й неточності вихідних даних. Запропоновано розв’язання у вигляді комбінованої математичної моделі похибки балансу газу як синтезу аналітичної й числової статистичної моделей.