Зворотний бік війни: Історичний та соціально-правовий портрет радянських оточенців - Вронська, Т.В.; Пастушенко, Т.В. (Український історичний журнал, 2015)
На прикладі доль бійців і командирів Червоної армії, співробітників НКВС, які
вийшли з оточення під Києвом, уперше в історіографії порушуються проблеми
ставлення у СРСР до цієї категорії військовослужбовців, ототожнення їх правового статусу з військовополоненими. У центрі уваги – формування нормативної
бази та особливості процедури перевірки колишніх оточенців фронтовими й реґіональними підрозділами контррозвідки. Аналізуються пролонґовані на декілька повоєнних десятиліть соціально-правові наслідки дискримінації оточенців. In this article by example of fates of Red Army soldiers and commanders, NKVD officers
that broke out of encirclement under Kyiv, for the first time in the historiography raised
the problems of attitude in USSR to this military servant category, their legal status
identification as captives. In the spotlight is the formation of regulatory framework and
features of procedure of verification of ex-encirclee by front and regional departments of
counterintelligence. Prolonged for several after war decades socio-legislative consequences
of discrimination of encirclee are analyzed.