Жінки України в повсякденні окупації: відмінності сценаріїв, інтенції й ресурси виживання - Стяжкіна, О.В. (Український історичний журнал, 2015)
Розглядаються проблеми вивчення жіночого досвіду повсякденного життя періоду окупації України під час Другої світової війни. У фокусі уваги – відмінності, що спричиняли різницю сценаріїв виживання/життя/загибелі жінок.
Охарактеризовано зовнішні та внутрішні настанови «правильної жіночої поведінки», їх конвертацію у практики жіночого повсякдення. Визначено й проаналізовано стратегії та ресурси виживання, котрі за умов окупації набули
жіночого ґендерного модусу чи можуть бути позначеними як специфічно жіночі. The article examines the women’s experience of survival and every day life in conditions
of occupation of Ukraine in World War II. It analyzes the factors that determined the
differences of female survival, life or death under occupation. Moreover, it characterizes
internal and external intensions of “correct female behaviour” and its conversion into the
practice of women’s life. The research analyzes the survival strategies and resources that
can be marked as specifically feminine.