Культурне життя на Донбасі під час нацистської окупації - Титаренко, Д.М. (Український історичний журнал, 2015)
Характеризуються сутність та особливості культурного життя на території Донбасу в період нацистської окупації. Розглядаються основні інституційні
й позаінституційні його прояви, діяльність театральних установ, бібліотек,
музеїв, осередків національно-культурної організації «Просвіта», висвітлюються роль і місце в духовному житті населення свят, пам’ятних дат, найбільш
типових комеморативних практик. Звернуто увагу на роль друкованої пропаґанди, кінематографа та радіомовлення як засобів формування картини світу, популяризації певних культурних стереотипів. In the article the essence and peculiarities of cultural life during the Nazi
occupation in Donbas are characterized. The main institutional and noninstitutional
manifestations of cultural life, the activities of theatres, libraries,
museums, national cultural centres of “Prosvita” are considered. The role and
place of holidays and anniversaries in the spiritual life of the population as well
as the most typical commemorative practices are described. The role of printed
propaganda, cinematography and broadcasting as means to form general views of
the world and to popularize certain cultural stereotypes are analyzed.