Культура етноменшин України: відродження й розвиток (1990–2000-ні рр.) - Пекарчук, В.М. (Український історичний журнал, 2015)
Характеризуються особливості відродження та розвитку культур етнічних меншин, розкрито відповідні аспекти в діяльності самоорганізаційних
структур, показано міждержавний рівень культурної співпраці, зміни в етнокультурній ролі традицій, декоративно-прикладного мистецтва та побуту,
з’ясовано шляхи розбудови культурно-мистецького життя засобами загальноукраїнських, професійних, регіональних громадських організацій, а також основні напрями збереження та популяризації культурної спадщини етноменшин України. Based on the study presented a wide palette of historical facts, analytical materials,
scientific arguments copyright conclusions attempt to display the features of revival
and development of culture of ethnic minorities, reveals aspects of culture in the
same organizational units shown interstate cultural cooperation level, changes in the
role of ethno-cultural traditions, decorative-applied art and life. The ways of building
cultural-artistic life means all-professional, regional NGOs, as well as key areas of
preservation and promotion of cultural heritage ethnic minorities Ukraine.