Коли і як виник Початковий літописний звід? - Арістов, В.Ю. (Український історичний журнал, 2015)
Розглядається історія висловленої О.О.Шахматовим ідеї про так званий київський Початковий літописний звід – пам’ятку, яка начебто лягла в основу
«Повісті временних літ». Автор аналізує історіографічний контекст виникнення гіпотези, її формування та еволюцію у працях О.О.Шахматова. The article is dedicated to the history of A.A.Shakhmatov’s idea of so-called Initial
Kyivan Chronicle Compilation – a text that the Primary Chronicle was allegedly based
on. The author analyses the intellectual context and the very process of how this hypothesis
established and developed in A.A.Shakhmatov’s works.