Схід і Захід: Історично-політичний нарис (вступна стаття О.В.Яся) - Томашівський, С.Т. (Український історичний журнал, 2015)
В есе Степана Томашівського подається неоромантична візія Галичини як
українського національного «П’ємонту». Висвітлюється історія України в розрізі відомої тези про українські землі як цивілізаційне/культурне перехрестя.
Обстоюється думка про західне походження політичного українства й української національної ідеї. In Stepan Tomashivs’kyi’s essay – the neoromantic vision of Halychyna as Ukrainian
national “Piemonte”. Scientist highlights the history of Ukraine in section of famous
thesis about Ukrainian lands as civilizational/cultural crossing. Also in the article
asserted the thought of Western origin of political Ukrainian society and Ukrainian national idea.