Определение шага обрушения породного слоя над выработанным пространством лавы - Антипов, И.В.; Лобков, Н.И.; Стаднюк, Е.Д.; Жуковцов, И.В. (Геотехнічна механіка, 2014)
В статье приведены актуальные исследования сдвижения горных пород над выработанным пространством, показана роль слоистой структуры горного массива. На основе проведенных исследований сдвижения породных слоев в выработанном пространстве разработан расчетный метод прогноза обрушения пород во время первичной и вторичных посадок основной кровли. Установлено, что распространение трещины в изгибающихся породных слоях с учетом эффективной поверхностной энергии (трещиностойкости), как постоянной материала породы в слое, позволяют рассчитывать предельные пролеты породных слоев перед обрушением. Полученные выражения для определения первичного и последующих обрушений породных слоев позволяют прогнозировать шаг посадки основной кровли в лаве по данным геологоразведки на стадии проектирования очистных работ. У статті приведені актуальні дослідження зсуву гірських порід над виробленим простором, показана роль шаруватої структури гірського масиву. На основі проведених досліджень зсуву порідних шарів у виробленому просторі розроблений розрахунковий метод прогнозу обвалення порід під час первинної і вторинних посадок основної покрівлі. Встановлено, що розповсюдження тріщин у порідних шарах, що згинаються, з урахуванням ефективної поверхневої енергії (тріщиностійкості), як постійної матеріалу породи в шарі, дозволяють розраховувати граничні прольоти порідних шарів перед обваленням. Одержані вирази для визначення первинного і подальших обвалень порідних шарів дозволяють прогнозувати крок посадки основної покрівлі в лаві за даними геологорозвідки на стадії проектування очисних робіт. The article describes the strata movement over the waste and role of the rock bedded structure. On the basis of the results obtained a calculation method was worked out for predicting a rock failure at primary and secondary basic roof breaks. It is stated that crack propagation in the curved rock layers with taking into account an effective surface energy (crack growth resistance) as a constant of the rock material in the layer helps to compute limiting spans of the rock layers before their failure. The equations created for determining first and the next rock failures help to predict steps of the roof breaks in the longwall on the stage of planning winning operations basing on the data of geological survey.