Катагенетичні новоутворення в пісковиках карбону в системі CO₂_– CаO – SiO₂ - Маметова, Л.Ф. (Геотехнічна механіка, 2014)
Будь-які зміни в гірських породах регламентують температура, тиск, тектонічні рухи. Ці чинники викликають стадійні перетворення мінералогічного складу відкладів, рух флюїдів, які супроводжуються появою нових асоціацій: сперит-ларніт. Петрографічні дослідження пісковиків середнього карбону північно-східних районів Донбасу виявили сперит. Цей мінерал не характерний для порід вугільного басейну. Як і ларніт, він є представником контактового метаморфізму. Ларніт рентгено-структурним методом зафіксований у вугіллі пласта l1 після раптового викиду породно-газової суміші в протилежному – Донецько- Макіївському районі. Виконаний аналіз умов утворення цих мінералів, запропонована гіпотеза виникнення і застосування їх як індикаторів метасоматичних процесів. Всякие изменения в горных породах регламентируют: температура, давление, тектонические движения. Эти факторы вызывают стадиальные преобразования минералогического состава отложений, движение флюидов, которые сопровождаются возникновением новых ассоциаций: сперрит-ларнит. Петрографическими исследованиями песчаников среднего карбона северо-восточных районов Донбасса обнаружен сперрит. Этот минерал не характерен для пород угольного бассейна. Как и ларнит, он является представителем контактового метаморфизма. Ларнит рентгено-структурным методом зафиксирован в угольном пласте после внезапного выброса породно-газовой смеси на юго-западе – в Донецко-Макеевском районе. Выполнен анализ условий образования этих минералов, предложена гипотеза возникновения и применения их как индикаторов метасоматических процессов. Any changes in the rocks regulate temperature, pressure, tectonic movements. These factors cause some phased transformations in mineralogical composition of the sediments and certain fluid motions, which are accompanied by an emergence of new associations: spurrite-larnite. The petrographic studies of the middle carboniferous sandstones in north-eastern Donbas detected the spurrite which is not characteristic for the rocks of this coalfield. As larnite, the spurrite is a representative of a contact metamorphism. The larnite was registered by the X-ray structural method in the coal seam l1 after occurrence of the rock-gas mixture outburst in the south –west region – in Donetsk-Makeevka area. Conditions of these minerals formation is analyzed, and a hypothesis is proposed which explains formation and use of the minerals as indicators of metasomatic processes.