О.Ю.Карпенко та радянська історіографія ЗУНР - Пендзей, І.В. (Український історичний журнал, 2015)
З’ясовуються основні відмінності між поглядами історика О.Ю.Карпенка, висловлюваними
ним у своїх працях, і тиражованими офіційною радянською історіографією
1950–1960-х рр. кліше, пов’язаними з трактуванням характеру революційного
руху на Східній Галичині в листопаді 1918 р. та створенням Західноукраїнської
Народної Республіки. Author in this work researched the main differences in viewpoints of historian
O.Yu.Karpenko covered in his works, and the replicated by Soviet historiography
of 1950–1960ss clichés. These ones was associated with the interpretation of liberation
movement temper on the Eastern Halychyna in November 1918 and the West
Ukrainian People’s Republic creation.