Проблема збереження територіальної цілісності Гетьманщини за царювання Петра І - Гуржій, О.І. (Український історичний журнал, 2015)
Висвітлюється процес територіального нищення Гетьманщини російським урядом
під егідою Петра І. Ідеться про насильницьке перетворення українського автономного
утворення на одну з імперських периферійних областей. Простежується
динаміка відчуження етнічних земель українців і приєднання їх до Росії. Author lightens up the process of territorial plunder of Hetmanate by Russian
government under the Peter I. The point about violent transformation from
Ukrainian independent formation to the one of the imperial peripheral regions.
Also, traced the dynamics of Ukrainian ethnic lands alienation to the Russia.