Використання рослин-фіторемедіантів для відновлення засолених ґрунтів в районах розташування ставків-відстійників шахтних вод - Лаврик, М.О.; Павличенко, А.В. (Геотехнічна механіка, 2014)
Ставки-відстійники шахтних вод є джерелом комплексного негативного впливу на стан об’єктів навколишнього середовища. В районах розміщення ставків відстійників відбуваються зміни режиму та рівнів забруднення підземних вод, підтоплення та заболочу вання прилеглих територій, засолення та деградація ґрунтів. Тому виникає необхідність в вивченні особливостей впливу ставків-відстійників шахтних вод на стан ґрунтів на території вугледобувних регіонів для розробки і впровадження методів їх відновлення. Досліджено можливості використання методів фіторемедіації для зниження ступеня засолення ґрунтів. Досліджена здатність багаторічних фіторемедіантів впливати на фізико-хімічні показники стану земель. За результатами вегетаційних дослідів на зразках засолених ґрунтів відібраних на різних відстанях до ставків-відстійників шахтних вод обґрунтована можливість використання фіторемеліорантів для розсолення ґрунтів. Розроблено спосіб відновлення засолених ґрунтів з використанням однорічних та багаторічних рослин. Пруды-отстойники шахтных вод является источником комплексного негативного влияния на состояние объектов окружающей среды. В районах размещения прудов-отстойников происходят изменения режима и уровней загрязнения подземных вод, подтопление и заболачивание прилегающих территорий, засоление и деградация почв. Поэтому возникает необходимость в изучении особенностей влияния прудов-отстойников шахтных вод на состояние почв на территории угледобывающих регионов для разработки и внедрения методов их восстановления. Исследованы возможности использования методов фиторемедиации для снижения степени засоления почв. Исследована способность многолетних фиторемедиантов влиять на физико-химические показатели состояния земель. По результатам вегетационных опытов на образцах засоленных почв отобранных на различных расстояниях до прудов-отстойников шахтных вод обоснована возможность использования фитомелирантов для рассоления почв. Разработан способ восстановления засоленных почв с использованием однолетних и многолетних растений. Mine water ponds are the comprehensive source of negative impact on the environment objects. Regime change and pollution of groundwater, flooding and water logging of surrounding areas as well as salinization and soil degradation are taking place in areas where ponds are located. Therefore, there is a need to study features of impact of the mine water ponds on soil condition in the coal regions in order to develop and implement methods of recovery. The possibility of phytoremediation techniques using to reduce the salinity is investigated. The ability of perennial phytoremediants to affect the physical and chemical indicators of the soils is investigated. The use of phytomeliorators for soils desalination is justified by results of vegetation tests with samples of the saline soils taken at different distances to the mine water ponds. The method of saline soils recovery by using annual and perennial plants is developed.