«Цветение» синезеленых водорослей в лиманах северо-западного Причерноморья - Нестерова, Д.А.; Коваленко, О.В. (Екологічна безпека прибережної та шельфової зон та комплексне використання ресурсів шельфу, 2011)
Приведены данные, касающиеся «цветения» воды, вызванного вспышками развития мелкоклеточных синезеленых водорослей в некоторых лиманах северозападного Причерноморья, для которых характерны значительные колебания солености и различная степень изоляции от моря. «Цветение» воды, наиболее полно
изученное в Дофиновском лимане, вызвано вспышкой развитием водоросли из рода
Cyanosarcina Kováčik (Cyanosarcina thalassia Anagn. et Partazidou, 1991) (CYANOPROKARYOTA)
и сопутствующих ей видов из других отделов водорослей. Зафиксированы изменения видового состава водорослей. Приведены данные, касающиеся
экологии, интенсивности развития и их пространственного распределения. Приведені дані, що стосуються «цвітіння» води, викликаного спалахами розвитку дрібноклітинних синьозелених водоростей в деяких лиманах північно-західного Причорномор'я, для яких характерні значні коливання солоності і різний ступінь ізоляції від моря. «Цвітіння» води, котре найповніше вивчено в Дофі-
новськом лимані, викликане спалахом розвитком водорості з роду Cyanosarcina
Kováčik (Cyanosarcina thalassia Anagn. et Partazidou, 1991) (CYANOPROKARYOTA)
і супутніх з нею видів з інших відділів водоростей. Зафіксовані зміни видового складу водоростей. Приведені дані, що стосуються екології, інтенсивності
розвитку і їх просторового розподілу. The data, concerning bloom of the water, the development caused by
flashes small-sized blue-green algae in some limans of northwest Black Sea Coast, for
which considerable fluctuations of salinity and various degree of isolation from the sea,
are cited. Bloom of the water most full studied in Dofinovsky liman, is caused by flash by
development of an alga from genus Cyanosarcina Kováčik (Cyanosarcina thalassia
Anagn. et Partazidou, 1991) (CYANOPROKARYOTA) and kinds accompanying it from
other departments of algae. Changes of specific structure of algae are fixed. The data,
concerning ecology, intensity of development and their spatial distribution are cited.