Микроводоросли в донных осадках Черного и Адриатического морей - Теренько, Л.М.; Нестерова, Д.А. (Екологічна безпека прибережної та шельфової зон та комплексне використання ресурсів шельфу, 2011)
Обобщены результаты исследований микроводорослей из глубоководных
осадков Черного и Адриатического морей. В составе водорослей, проросших из
цист и спор донных осадков сероводородной зоны Черного моря, обнаружено
17 видов микроводорослей, относящихся к 6 систематическим отделам Bacillariophyceae,
Dinophyceae, Prymnesiophyceae, Chlorophyceae, Cyanophyceae и Chrysophyceae.
Впервые получены живые культуры из глубоководных осадков южной
Адриатики и приводится список для 30 видов водорослей. Отмечено закономерное
снижение числа видов и интенсивности их развития от глубины слоя осадка. Узагальнені результати досліджень мікроводоростей з глибоководних опадів Чорного і Адріатичного морів. У складі водоростей, пророслих з цист і
спор донних опадів сірчановодневої зони Чорного моря, виявлено 17 видів мікроводоростей, що відносяться до 6 систематичних відділів Bacillariophyceae,
Dinophyceae, Prymnesiophyceae, Chlorophyceae, Cyanophyceae і Chrysophyceae. Вперше отримані живі культури з глибоководних опадів південної Адріатики і приводиться список для 30 видів водоростей. Відмічено закономірне зниження числа видів і інтенсивності їх розвитку від глибини шару осаду. Results of researches of microalgae are generalized from bottom sediments
of the Black and Adriatic Seas. Among the algae which have sprouted from cysts
and spores from bottom sediments of the hydrogen sulphide bathyal zone, there were
17 species of the microalgae which belonged to 6 divisions Bacillariophyceae, Dinophyceae,
Prymnesiophyceae, Chlorophyceae, Cyanophyceae and Chrysophyceae. For the first
time live cultures from bottom sediments of southern Adriatic Sea are received and for
this area 30 species of algae were registered. Natural decrease in number of species and
intensity of their development was noted at the increase of the depth of the deposit.