Гидрофизические условия и оценка биологического загрязнения вод в Керченском проливе в августе 2011 года - Ломакин, П.Д.; Троценко, Б.Г.; Чепыженко, А.И.; Чепыженко, А.А. (Екологічна безпека прибережної та шельфової зон та комплексне використання ресурсів шельфу, 2011)
На базе данных совместной комплексной экспедиции, реализованной сотрудниками ЮгНИРО (г.Керчь), ВНИРО (г.Москва) и МГИ НАН Украины (г.Севастополь) в августе 2011 г., проанализировано трехмерное поле векторов течения и
структура полей основных гидрофизических элементов в Керченском проливе. У
керченского берега пролива обнаружен эффект ветрового сгона. Выполнена оценка
загрязнения рассматриваемой акватории растворенным органическим веществом
искусственного происхождения. На базі даних спільної комплексної експедиції, яка була реалізована
співробітниками ПівденНІРО (м.Керч), ВНІРО (м.Москва) та МГI НАН України
(м.Севастополь) у серпні 2011 р., проаналізовано тривимірне поле векторів течії та
структура полів основних гідрофізичних елементів у Керченській протоці. Біля
Керченського берега протоки виявлений ефект вітрового згону. Виконана оцінка
забруднення досліджувальної акваторії розчиненою органічною речовиною штучного походження. On the database received during the joint expedition, executed by the
Southern Research Institute of Marine Fishery and Oceanography (Kerch), Russian Federal
Research Institute of Fisheries and Oceanography (Moscow) and MHI NAS of
Ukraine (Sevastopol) in August 2011, the three-dimensional field of the currents vectors
and structure of the main hydrophysical elements fields in Kerch strait were analyzed. An
effect of wind sleeve was discovered besides the Kerch coast of the strait. An estimation
of the water pollution by dissolved organic matter of artificial origin was made.