Изменчивость параметров популяций мидии Mytilus galloprovincialis Lam. и ее эндосимбионтов в районе Балаклавской бухты - Мачкевский, В.К.; Попов, М.А.; Ковригина, Н.П.; Лозовский, В.Л.; Козинцев, А.Ф. (Екологічна безпека прибережної та шельфової зон та комплексне використання ресурсів шельфу, 2011)
Представлена изменчивость параметров популяции мидий и их
эндосимбионтов (паразиты, комменсалы) в Балаклавской бухте и прилегающем
взморье. По результатам мониторинга 2000 – 2008 гг. дана оценка загрязненности
вод в различных районах исследования. Рассмотрена вариабельность параметров
популяции мидий (половая структура, возраст, темпы роста, морфометрические
показатели) и их эндосимбионтов. Показано влияние загрязнения на снижение
темпов роста мидий, изменение численности и качественного состава их
эндосимбиофауны. Выявлен район акватории, характеризующийся оптимальными
величинами популяционных признаков мидий и их эндосимбионтов. Представлено результати мінливості параметрів популяції мідій і її
ендосимбіонтів (паразити, коменсали) у Балаклавської бухті й прилягаючому
узмор'ю. За результатами моніторингу 2000 – 2008 рр. дана оцінка забруднення вод
у різних районах дослідження. Розглянуто варіабельність параметрів популяції
мідій (полова структура, вік, темпи росту, морфометрічні показники) та її ендосимбіонтів. Показано вплив забруднення на зниження темпів росту мідій, зміна
чисельності та якісного складу її ендосимбіофауни. Виявлено район акваторії, що
характеризується оптимальними величинами популяційних ознак для мідій і її
ендосимбіонтів. The results of the mussels population and its endosymbionts (parasites,
commensals) parameters variability in Balaklavskaja Bay and at the adjacent open
seashore are presented. By the 2000 – 2008 monitoring results the estimation is done of
the water pollution in different investigated regions. It was examined the mussels
population and its endosymbionts parameters (sexual structure, age, growth rates,
morphometric sings) variability. Influence of pollution on decrease in mussels growth
rates, change of endosymbiofauna number and qualitative structure is shown. The water
area where mussel endosymbiosystem are characterized by the best values of the
population sings for and mussels its endosymbionts was revealed.