Ідентифікація українських купців Війська Запорозького у «зовнішній» і «внутрішній» документації російського посольства в Османській імперії (початок XVIII ст.) - Станіславський, В.В. (Український історичний журнал, 2015)
На основі аналізу матеріалів російського посольства в Османській імперії демонструється різниця в ідентифікації українських купців у різних видах документів. Звертається увага на визначення їх як «росіян» у паперах, призначених для використання поза межами царських володінь, і на тенденцію перенесення цієї практики у внутрідержавну сферу. Встановлення того факту, що більшість купців, які торгували в Туреччині, були українцями, дає авторові підстави стверджувати про їх інтенсивнішу, порівняно з росіянами, діяльність. Based on the analysis complex of sources of the Russian embassy in the Ottoman Empire the author shows the difference in the identification of Ukrainian merchants in different types of documents, draws attention to determining them as Russians in documents intended for use outside the tsar’s possessions and the tendency transfer of this practice for internal use. Together with this ascertainment that most merchants who traded in Turkey were Ukrainian allows the author to assert that their activity was more intense than the activity of Russians.