Фінансова діяльність Київської міської думи (1871–1914 рр.) - Глизь, Ю.І. (Український історичний журнал, 2015)
Досліджуються заходи київського самоврядування щодо забезпечення міста коштами, необхідними для його благоустрою. Розглядаються джерела наповнення міського бюджету, зокрема шляхом стягнення мит і податків із підприємств, нерухомості, певних видів діяльності. Ідеться про надходження коштів від оренди та продажу міської землі, про концесії й державні позики. З’ясовується, на які муніципальні потреби вони витрачалися в першу чергу, а які з них було розраховано на перспективу. Підкреслюється переобтяженість бюджету міста загальнодержавними витратами. In the article investigated financial activity of Kyiv City Council in 1871–1914 in the field of city funds needed to improve its improvement. Examined the sources of budget of city, in particular filling duties and taxes, that was laid on enterprises, municipal real estate, certain types of activity. Separately it comes about revenues from rental and sale of municipal land, and about concessions and government loans. Investigates on what needs of the city they are spent primarily, and what – designed for the future. Is marked congestion of the city budget state expenses.