Улюбленець Долі (до 100-річчя від дня народження академіка НАН України, Героя України П.Т.Тронька) - Смолій, В.А.; Реєнт, О.П. (Український історичний журнал, 2015)
Поданий нижче короткий нарис найважливіших, поворотних моментів долі
академіка П.Т.Тронька як людини та науковця присвячено висвітленню його багатогранної ролі в історії. Відродження репресованого в 1930-х рр. історичного
краєзнавства, унікальні за своїми масштабами краєзнавчі та пам’яткознавчі
видавничі проекти, створення музеїв народної архітектури просто неба – усім
цим завдячуємо його невтомній натурі. Окрему увагу приділено огляду діяльності улюбленого дітища академіка П.Т.Тронька, продовжувача його починань – Національній спілці краєзнавців України. The essay below covers the most important decisive in the academician P.T.Tron’ko’s
destiny as a human and scientific and his multifarious role in the history.
P.T.Tron’ko is the one to whom we owe the revival of repressed in 1930s historical local
studies, unique local-studied and memorial-studied publishing projects, creation
of the open-air museums of architecture. The main attention is paid to the National
Union of Researchers of Local History of Ukraine.