Процес українського націєтворення vs імперські практики марґіналізації на Донбасі (XVIII – початок ХХІ ст.) - Якубова, Л.Д. (Український історичний журнал, 2015)
Аналізується специфіка етнонаціональної ситуації на Донбасі як продукту
його суперечливої історії та наслідку тривалих соціально-економічних, суспільно-політичних й етнокультурних процесів. Показано, що прагнення державних
формувань, у межах яких відбувалося становлення реґіону, нівелювати його специфіку, підпорядковуючи її природним потребам державної стандартизації та уніфікації, перебувало в постійній суперечності з об’єктивним процесом українського націєтворення, крайньою південно-східною околицею якого, власне, і був сучасний Донецький край. У контексті нинішніх проблем націєтворення зроблено спробу окреслити місце Донбасу в модерному українському політичному проекті. The article analyzes the specific of the ethnic situation in Donbas. Author proved
that the modern problems of region are the product of a controversial history and
the result a long-time social-economic, socio-political and ethno-cultural processes.
Author concludes that the desire of governments to level the specific of the region,
subjecting its natural state needs of standardization and unification, were in a
constant confrontation with the objective process of Ukrainian nation-building.
In the context of contemporary problems of nation-building author trying to define
a place of Donbas in the modern Ukrainian political project.