Історія як спокусник (вступна стаття О.В.Яся) - Білас, Л.-Р.Р. (Український історичний журнал, 2015)
В есе Л.-Р.Біласа висвітлюється походження, поширення й циркуляція у соціогуманітаристиці
1930–1950-х рр. теорії цивілізацій А.Дж.Тойнбі. Розглядаються
соціокультурні передумови, культурні обставини, інтелектуальні, духовні настрої, індивідуальні психологічні відчуття й переживання визначних мислителів, які спричинилися до знакових спроб концептуалізації та представлення
всесвітньої історії в контексті походження і становлення теорії А.Дж.Тойнбі. In L.-R.Bilas’s essay lightens up the origin, distribution and circulation of the
Toynbee’s theory of civilizations in socio-humanities in 1930–1950. Author researches
the socio-cultural background, cultural circumstances, intellectual psychological
perceptions and experience of notable thinkers, which tried to represent the world
history in the context of origin and making of the theory of A.J.Toynbee.