Категоризация и концептуализация знаний в теоретической и прикладной лингвистике - Белова, А.Д. (Центр наукових досліджень та викладання іноземних мов НАН України, 2008)
Стаття присвячена розгляду підходів до категоризації і концептуалізації у словниках сучасної англійської мови, а саме Cambridge Advanced Learner’s Dictionary of English та Longman Exams Dictionary, які мають як друковані, так і електронні версії. Аналізуються особливості представлення у словниках різних когнітивних структур, які разом утворюють мережу в електронній версії словників і відображають природне мислення людини. Розглянуті приклади концептуалізації специфічних для англомовного середовища даних, співвідношення лінгвістичних та практичних уявлень про понятійні категорії, особливості вербалізації нових концептів, що виникли внаслідок розвитку цивілізації. The article deals with the phenomena of categorization and conceptualization and their presentation in two dictionaries of modern English, namely Cambridge Advanced Learner’s Dictionary of English & Longman Exams Dictionary which are available as printed editions provided with CD. Different examples of cognitive structures as revealed in the dictionaries are considered. Cognitive structures are viewed as components of the web which corresponds to fundamentals of natural human thinking. The article also tackles conceptualization of the data specific for the English-speaking people, correlation of purely linguistic and naïve vision of cognitive categories, verbalization of concepts which emerged lately due to civilization development.