Теоретичні аспекти опору персоналу організаційним змінам на підприємстві - Сташкевич, І.І. (Управління економікою: теорія та практика, 2015)
Здійснено аналіз понять організаційних змін та опору персоналу організаційним змінам. Визначено характеристики організаційних змін. Представлено класифікацію організаційних змін. Наведено чинники, які ускладнюють проведення організаційних змін на підприємстві. Розкрито роль та характеристики лідерів у процесах організаційних змін. Описано процедури політики формування змін на підприємстві. Причини та фактори опору персоналу змінам досить різноманітні. Фактори можуть бути поділеними на певні групи: психологічні, соціальні, організаційні, професійні та економічні. Осуществлен анализ понятий организационных изменений и сопротивления персонала организационным изменениям. Определены характеристики организационных изменений. Представлена классификация организационных изменений. Приведены факторы, которые затрудняют проведение организационных изменений на предприятии. Раскрыты роль и характеристики лидеров в процессах организационных изменений. Описаны процедуры политики формирования изменений на предприятии. Причины и факторы сопротивления персонала изменениям разнообразны. Факторы могут быть разделены на определенные группы: психологические, социальные, организационные, профессиональные и экономические. The analysis of the concepts of organizational change and resistance to organizational change personnel. The characteristics of organizational change were carried out. The classification of organizational change was determined. The factors that impede the implementation of organizational changes at the company were shown. The role and characteristics of leaders in the processes of organizational change were disclosed. The policy changes formation of the company was described. The causes and factors of the resistance of the personnel to the organizational changes are varied. The factors can be divided into certain groups: psychological, social, organizational, professional and economic.