Важкий шлях до миру: українське суспільство та влада у середині 1940 – на початку 1950-х рр. - Лисенко, О.Є. (Український історичний журнал, 2015)
Розглядається комплекс проблем, пов’язаних з основними тенденціями останнього етапу Другої світової війни і переходом українського суспільства до
мирних умов існування. Розкриваються заходи радянського керівництва у соціально-економічній та етноконфесійній сферах, у руслі кримінального переслідування справжніх та уявних колабораціоністів, комеморативній політиці.
Аналізується характер взаємовідносин та ієрархія усередині механізму влади. The article deals with the complex of problems associated with the main trends of the
last phase of the World War II and the transition of Ukrainian society to peaceful conditions.
The actions of the Soviet leadership in the socio-economic and ethno-confessional
areas, prosecution of real and imaginary collaborationists, commemorative politics are
disclosed. The kinds of relationships and hierarchy within the machinery of government
are also analyzed.