Чи ходив Володимир Великий на/до ляхів? (Польсько-руські відносини наприкінці Х – на початку ХІ ст.) - Юсупович, А. (Український історичний журнал, 2015)
Крізь призму боротьби за «червенські гради» й Перемишль розглядаються взаємовідносини володарів Польщі та Русі. Доводиться, що Нестор у «Повісті временних
літ» за трьома датами (981, 1018, 1031 рр.), з яких лише середня була точною,
описав певний історичний процес. Натомість першу та третю дати створено,
імовірно, самим літописцем, котрий мав деякі відомості про польсько-руське
суперництво за прикордонний реґіон. Представлено, що два записи, під 981-м
і 1031-м роками, про суперечки щодо контролю над червенськими містами та Перемишлем, становлять штучні цезури історичного процесу, котрі свідчать про територіальне розширення Русі у західному напрямку. Арґументовано, що
кульмінацією першого етапу боротьби за пограниччя стала відмова Болеслава
Хороброго від цього реґіону бл. 992 р., другого – повернення в 1018 р. польським королем червенських міст і Перемишля, третього – відмова Казимира Відновителя від претензій на пограниччя на користь Ярослава Мудрого. The article deals with relations between rulers of Poland and Rus’ during early medieval
ages. It is presented that the relationships were strictly linked to an issue of socalled
Cherven towns, concerning dates: 981, 1018 and 1031. It is stated that Nestor the
Chronicler described a historical process in this three dates (out of the three only one
date is accurate). It is proved that the other two were probably established by Nestor
himself, who was aware from his sources of a rivalry between Polish and Rus’ rulers regarding
the boarder land. It is emphasized that the culminating point of the first phase
of the fighting was Boleslaw the Brave waiving his claims to the Cherven towns about
992; the second phase ended in regaining the towns by Polish king in 1018; finally the
third one when Casimir the Restorer renounced the claims to the Cherven towns.