Портрети полковника І.Чарниша у зібраннях українських музеїв - Ковалевська, О.О. (Український історичний журнал, 2015)
Представлено опис виявлених у музейних колекціях України портретів
гадяцького полковника та ґенерального судді І.Чарниша, визначено ступінь їх
автентичності, достовірності відображення рис зовнішності та психологічного портрета, установлено внутрішні й зовнішні зв’язки між зображеннями з різних зібрань, реалізовано спробу відтворення історії побутування картин у ХІХ–ХХ ст. The article presents the description found in museum collections of Ukraine, the portraits
of I.Charnysh, Hadiach Colonel and Judge General, it determines the authenticity
of the above portraits, the reliability of represented features and psychological portrait,
the article establishes the internal and external relations between portraits from
different collections, it makes an attempt of recreating the paintings history in 19–20
centuries.