Захист території Ольвії та Херсонеса в V–І ст. до н.е. - Скржинська, М.В. (Український історичний журнал, 2015)
Простежено схожість і різницю методів боротьби греків зі скіфами й іншими
племенами, що зазіхали на території античних Ольвії та Херсонеса, двох сусідніх грецьких колоній у Північному Причорномор’ї. Виявлено причину невдачі облоги
Ольвії македонським полководцем Зопіріоном. З’ясовано, чому Херсонес, на відміну
від Ольвії, не зміг відкупитися грішми й дарунками від загрози нападу скіфів, які жили на Таврійському півострові. In this work author traced the similarity and difference of struggle methods between
Greeks with Scythians and other tribes, which encroached the areas of antique
Olbia and Chersonesus (two neighbouring Greek colonies on the Northern Black Sea
Coast). The reason of unsuccessful Olbia siege by Macedonian commander Zopyrion
is revealed. In addition, in the article covered the cause why Chersonesus, unlike
Olbia, could not buy off from threat of attack of Scythians that lived at the Tauride peninsula.