Смерть П.Полуботка в Петербурзі: як це сталося й що саме планував Петро I - Сєров, Д.О.; Таїрова-Яковлева, Т.Г. (Український історичний журнал, 2015)
На основі матеріалів Російського державного архіву давніх актів розглядаються обставини смерті П.Полуботка. Ув’язнений у Петропавловській фортеці наказний гетьман помер 21 грудня 1724 р. (за ст. ст.) від пневмонії, зусилля лікаря виявилися марними. Петро I планував провести показовий процес над П.Полуботком і його однодумцями, звинуватити їх у «державній зраді» та ліквідувати українську автономію. Для цієї мети було створено спеціальний Ґенеральний суд. Authors use the documents from the Russian State Archives of Ancient Acts in Moscow to study the details of the death of P.Polubotok in Peter and Paul Fortress. P.Polubotok died on December 21, 1724 (old style) from pneumonia and the doctor’s treatment didn’t help him. Peter I was planning the special trail against P.Polubotok and his accomplices to accuse them in state treason and to liquidate the Ukrainian autonomy. For this purpose, a special General Court was established.