Земельна власність і статус Братського Богоявленського монастиря/колеґії (до 400-ліття заснування Київського братства та школи) - Люта, Т.Ю. (Український історичний журнал, 2015)
Розглядається історія виникнення та розвиток землеволодіння Київського
Братського монастиря й колеґіуму впродовж перших ста років їхнього існування.
Порівняно з давньоруськими фундаційними правами київських монастирів братство у цей час лише починало створювати свій маєтковий фонд. Розглянуто способи та юридичні шляхи накопичення інституційної земельної власності, яка в
певний спосіб вплинула й на статус колеґії/академії. Ювілейний привід спонукав
до пошуку ориґіналів надавчих документів, які представлено у вигляді реґестів. Author in this article highlights the ownership of land origination and development of
Kyiv Brotherhood Monastery and college during first hundred years from its creation.
The brotherhood, as opposed to old-Rus’ monasteries with foundational rights, barely began
to make its own steading fund at this time. In addition, this work covers the methods
and juridical ways of collecting the institutional land ownership that in some way influenced
on the college/academy status. The anniversary of this institution gave the occasion
to find the dative documents that represented in the article as a regests.