Роздуми над «малою українською трилогією» Д.Бовуа - Литвинова, Т.Ф. (Український історичний журнал, 2015)
Під враженням перепрочитання російськомовного варіанту «малої української
трилогії» Д.Бовуа зроблено спробу звернути увагу на деякі історіографічні стереотипи польсько-російсько-українських відносин у Правобережній Україні наприкінці ХVIII – на початку ХХ ст., яких не вдалося уникнути відомому французькому дослідникові. При цьому українська сторона окресленого трикутника протистояння розглядається не як об’єкт докладання зусиль російської влади й польської шляхти, а як активний самостійний гравець. Under the impression of re-reading of D.Beauvois’s issue of “small Ukrainian trilogy”
translated into Russian, author attempted to draw attention on some historiographical
stereotypes made by famous French researcher. These stereotypes concerning the
Polish-Russian-Ukrainian relationships at the Right-Bank Ukraine on the late 18 –
early 20th centuries. Moreover, Ukrainian side of this triad displaying not as influenced
by Russian authorities and Polish gentry, but as an active independent player.