Міста Волині у XVI – першій половині XVII ст.: джерела поповнення міського населення - Заяць, А.Є. (Український історичний журнал, 2016)
У статті з’ясовано, що з огляду на кращу захищеність, можливість професійного
та кар’єрного зростання, більшу свободу у виборі і зміні професії, звільнення на
певний час від плати податків, міський статус, який давав більше прав і свобод міста були притягальним магнітом для селян. Власники міст, зацікавлені в їх залюдненості, усіляко сприяли цьому. Останнє відбувалося трьома основними
шляхами: природне відтворення, прослідкувати яке, зважаючи на стан джерел,
практично неможливо; переселення до міст вільного населення; утечі селян до
міст. Саме останній шлях поповнення міського населення був найкраще представленим у джерелах. The article shows that the towns of the Volyn’ were an attractive magnet for peasants
due to the better security, the possibility of personal and career development, the tax
exemptions for a certain period of time and the burgher status that gave more rights
and freedoms. The town owners were interested in populating of their towns, and did
the best they could to promote this process. There were three main settlement patterns:
natural reproduction, which can hardly be traced because of a lack of sufficient primary
sources; migration to the towns of free people; peasants’ escapes to towns. In fact,
the last way of replenishing the urban population was the most visible in the sources.