Концепція неповної соціальної структури словацького соціуму (кінець ХVІІІ – перша половина ХІХ ст.): сучасне уточнення проблеми - Бевзюк, Є.В. (Український історичний журнал, 2016)
У національній та зарубіжній історичній славістиці існує усталена традиція
підходити до розгляду проблеми соціальної структури деяких народів, виходячи
із твердження про наявність у них так званої «неповної соціальної структури».
У перелік таких народів потрапили й словаки. Але уважне прочитання вже існуючого наукового матеріалу, методичний плюралізм дозволяють дещо уточнити як зміст тези про неповну соціальну структуру словацького соціуму, так і
припустити, що така структура була досить типовою й принципово не відрізнялася від соціальної структури районів Центральної та Центрально-Східної Європи. There exists a well-established tradition in the national and foreign historical Slavistics
of approaching consideration of the problem of social structure of a number of peoples
on the basis of the statement about existence of incomplete social structure of these peoples.
Slovaks have also been included in the list of such peoples. But thoughtful reading
of already existing scientific material, methodological pluralism, though, allow us to
refine the thesis content about incomplete social structure of Slovak society, as well as
to assume that the social structure of Slovak society has been rather typical and has not
been fundamentally different from social structures of a number of districts of Central and East-Central Europe.