Степ і море в історії України. Кілька слів щодо пляну і перспектив сього досліду (вступна стаття О.В.Яся) - Грушевський, М.С. (Український історичний журнал, 2016)
У статті М.Грушевського актуалізується роль і значення степу й моря як географічної, кліматичної та природної підоснови територіальної («порайонної») історії України у світлі багатоманітних соціальних, політичних, етнокультурних,
демографічних, господарських, транспортних, колонізаційних, комунікаційних
та інших трансформацій. Висунуто й обґрунтовано тезу про нагальну потребу
демонтажу конструкта «Новоросія» та розриву з «новоросійською» концептуалізацією в історії Південної України з перспективи українського історієписання другої половини 1920 – початку 1930-х рр. Розглянуто передісторію й метаморфози у
формуванні знищеного порайонного збірника «Полуднева Україна». In M.Hrushevs’kyi’s work author analyzed the role and significance of the steppe
and sea as a geographical, climatic and natural underlying reason of territorial
(“district-by-district”) history of Ukraine in the light of varied transformations:
social, political, ethno cultural, demographic, economical, transport, colonialist,
communicational etc. The article put forward and substantiated the thesis about
urgent need of “Novorossiya” construct dismantling and rupture of “novorossia”
conceptualization on the South Ukraine from the view of Ukrainian historiography
of second half of 1920 – early 1930th. Also considered the prehistory and
metamorphoses in the formation of the destroyed district-by-district collection
“South Ukraine”.