Концептуальні положення інституційних трансформацій у вугільній промисловості України - Венжега, Р.В. (Стратегія і механізми регулювання промислового розвитку, 2015)
Досліджено інституційні зміни як важливої складової інституційної економіки. Розглянуто поточний стан та проблеми реформування вугільної промисловості України, а також передбачувані сценарії зменшення трансакційних витрат у галузі. Визначено об’єктивні та суб’єктивні чинники гальмування розвитку галузі. Наведено інституційний механізм ефективної взаємодії між державним сектором, академічними та галузевими інститутами, посередницькими компаніями, представниками бізнесу. Сформовано концептуальні положення інституційних трансформацій у вугільній промисловості у середньостроковій перспективі. Исследованы институциональные изменения как важная составляющая институциональной экономики. Рассмотрены текущее состояние и проблемы реформирования угольной промышленности Украины, а также предполагаемые сценарии уменьшения трансакционных издержек в отрасли. Определены объективные и субъективные факторы торможения развития отрасли. Приведен институциональный механизм эффективного взаимодействия между государственным сектором, академическими и отраслевыми институтами, посредническими компаниями и представителями бизнеса. Сформированы концептуальные положения институциональных трансформаций в угольной промышленности в среднесрочной перспективе. Institutional changes are researched as an important component of institutional economics. Current status and problems of the coal industry reforming in Ukraine are considered, also predictable scenarios of transaction costs reducing in industry. Objective and subjective factors of slowdown in industry developing are identified. Institutional mechanism for effective cooperation between the public sector, academic and branch institutes, intermediary companies, businesses is given. Conceptual provisions of institutional transformations in the coal industry in the medium term are formed.