Підземні кити України - Гольдін, П.Є. (Вісник НАН України, 2016)
В українських водах зараз мешкають лише три види китоподібних — два
види дельфінів та морська свиня, яка є найдрібнішим китом сучасності.
Проте у викопних відкладах на території багатьох регіонів України трапляються рештки десятків видів китів, що належать до різних груп та епох, починаючи з еоцену. Саме з України, колишнього дна океану Тетіс,
описано один з найпримітивніших родів повністю водних китоподібних —
Basilotritus, віком близько 40 млн років. Величезне різноманіття вусатих і
зубатих китів з багатьма ендемічними формами відкрито із середнього та
пізнього міоцену, між 14 і 8 млн років тому (басейни Центрального і Східного Паратетісу), що збігається з максимумом дивергенції в межах цих груп. Серед китоподібних того часу — карликовий дельфін Microphocaena
і карликові вусаті кити родини Cetotheriidae. Кількість знайдених решток
помітно зменшується у відкладах після формування Середземноморсько-Чорноморського басейну в сучасних межах, оскільки багато з них перебувають нижче сучасного рівня моря. Однак деякі фрагменти потрапили до
суходолу з людиною, і їх виявляють в археологічних пам’ятках різних епох.
Загалом різноманіття викопних китів зниклого басейну океану Тетіс охоплює майже всі відомі групи китоподібних. At present time, only three cetacean species inhabit Ukrainian waters of the Black Sea, two dolphins and the harbour
porpoise which is the smallest present day cetacean in the world. However, in fossil deposits of many Ukrainian regions
there are dozens of species of all groups and ages, beginning from the Eocene. One of the most primitive fully aquatic
cetaceans, Basilotritus, nearly 40 million years old, was described from Ukraine. A great diversity of baleen and toothed
whales with many endemic forms was discovered from the Middle and Late Eocene, between 14 and 8 million years ago
(then the Central and Eastern Paratethys) that coincided with the world maximum in diversity of these groups. Among
cetaceans of that time, there were a dwarf dolphin Microphocaena and dwarf baleen whales from the family of Cetotheriidae.
A number of cetacean records drastically decreased in deposits layered after the forming of the Mediterranean and Black
Seas in present boundaries because many of them are located below the sea level. However, some fragments were taken
by humans into terrestrial localities, and now they are found in archaeological sites. Generally, the diversity of Tethyan
fossil cetaceans includes almost all major groups.