Забезпечення міцності матеріалів і конструкцій – запорука створення високонадійної техніки (до 50-річчя заснування Інституту проблем міцності ім. Г.С. Писаренка НАН України) - Трощенко, В.Т.; Матвєєв, В.В.; Харченко, В.В.; Зіньковський, А.П. (Вісник НАН України, 2016)
У статті окреслено головні віхи історії Інституту проблем міцності ім. Г.С. Писаренка, формування в установі наукових шкіл. Розглянуто основні напрями діяльності Інституту, найвагоміші наукові здобутки і практичну значущість отриманих результатів.