Час, простір та текст у контексті розвитку англійської мови та процесів глобалізації - Рубашова, Л.М. (Центр наукових досліджень та викладання іноземних мов НАН України, 2008)
На різних етапах розвитку лінгвістичних досліджень питання взаємозв’язку логіки та лінгвістики отримували різні рівні наголосу та уваги. Процеси глобалізації наразі представляють логіко-лінгвістичні категорії в новому та яскравому світлі. Категорії часу та простору є універсальними категоріями та базовими для сучасних лінгвістичних теорій. Категоріями часу та простору оперують в контексті прагматики, лінгвістики тексту, історії англійської мови, теорії та практики перекладу. Issue of the interaction of logic and linguistics has been receiving different degrees of focus and attention at different stages of linguistic research development. Globalization processes currently highlight logical and linguistic categories in a new and outstanding coloring. Categories of time and space are universal categories and the basic fundamentals for modern linguistic theories. Categories of time and space are the key ones for pragmatics, text linguistics, history of the English language, theory and practice of translation.