Про перспективи розвитку термоелектрики в Україні (за матеріалами наукової доповіді на засіданні Президії НАН України 28 вересня 2016 року) - Анатичук, Л.І. (Вісник НАН України, 2016)
У доповіді проаналізовано розвиток термоелектрики в Україні та вітчизняні наукові здобутки з цього напряму. Висвітлено роль українських учених у міжнародній науково-організаційній діяльності з термоелектрики. Наведено опис нових підходів теорії термоелектричного перетворення енергії і термоелектричного матеріалознавства, розглянуто ефективність їх реалізації у практичних застосуваннях термоелектрики, насамперед у приладобудуванні, енергетиці, енергозбереженні, медицині. The report provides the analysis of the development of thermoelectricity and the contribution made by the national scientific achievements to this trend. The role the Ukrainian scientists play in the international scientific and organizational activity in the field of thermoelectricity is highlighted. The description of novel approaches to the theory of thermoelectric energy conversion and thermoelectric material science is presented as well as the efficiency of their implementation into practical applications of thermoelectricity with such priorities as instrument engineering, power engineering, energy saving and medicine.