Досягнення і перспективи розвитку сучасного грушевськознавства (до 150-річчя від дня народження М.С. Грушевського) (за матеріалами наукової доповіді на засіданні Президії НАН України 28 вересня 2016 року) - Гирич, І.Б. (Вісник НАН України, 2016)
У доповіді проаналізовано основні етапи становлення і розвитку грушевськознавства як наукової дисципліни з дослідження життя, творчого доробку, політичної та наукової спадщини видатного вченого, політичного і
державного діяча академіка М.С. Грушевського. Розглянуто нагальні проблеми, найважливіші досягнення та перспективи подальшого розвитку цього напряму. Окрему увагу приділено реалізації унікального науково-видавничого проекту «Повне зібрання творів М.С. Грушевського в 50 томах». The study of Mykhailo Hrushevskiy was conceived as a new research discipline in Ukraine and Ukrainian Diaspora. In
1980s — 1990s the first steps towards publishing of Mykhailo Hrushevskiy’s works were made. The Institute of Ukrainian
Archaeography and Source Studies launched a new epoch of Hrushevskiy’s heritage studies. The administration of
Institute announced the publishing project of Hrushevskiy’s collection of works. The vision, structure and some issues of
publication of this 50 volume collection are considered.