Про стан та перспективи наукових досліджень і розробок у зоні відчуження Чорнобильської АЕС (за матеріалами наукової доповіді на засіданні Президії НАН України 12 жовтня 2016 року) - Лисиченко, Г.В.; Петрук, В.В. (Вісник НАН України, 2016)
У співдоповіді наведено стислий історичний огляд розвитку наукових досліджень у зоні відчуження, що проводилися установами НАН України та
іншими організаціями після Чорнобильської катастрофи. Зазначено, що в
останні роки через ряд об’єктивних причин обсяг наукових досліджень у
зоні відчуження різко знизився, втрачено низку наукових полігонів і лабораторій. Нова адміністрація Державного агентства України з управління зоною відчуження спільно з НАН України обговорили питання щодо
об’єднання зусиль для відновлення співпраці науки з виробничими структурами зони відчуження для вирішення проблемних питань, породжених аварією на ЧАЕС. Визначено першочергові питання, на вирішенні яких мають
бути сконцентровані зусилля науковців НАН України. The report provides a brief historical overview of research and developments held by institutions of NAS of Ukraine and
other organizations in the Exclusion zone after the Chernobyl catastrophe. It is noted that because of a number of
objective reasons the amount of research has fallen abruptly, a number of research polygons and laboratories have been
lost. The new administration of the State Agency along with the NAS of Ukraine discussed joint efforts on reviving the
research and cooperation activities to overcome consequences of catastrophe. The key priority issues on which scientific
efforts should be concentrated are designated.