Про стан та перспективи фундаментальних і прикладних досліджень на прискорювачі електронів (мікротроні) М-30 (за матеріалами наукової доповіді на засіданні Президії НАН України 12 жовтня 2016 року) - Маслюк, В.Т. (Вісник НАН України, 2016)
У доповіді розглянуто історію створення академічного ядерного підрозділу на Закарпатті, основні характеристики мікротрона М-30 (1—30 МеВ)
та вагомі результати, досягнуті ужгородськими науковцями за останні
роки. Окреслено перспективи розвитку досліджень на мікротроні М-30 з
фізики атомного ядра та радіаційної фізики твердого тіла. Унікальні параметри М-30 за моноенергетичністю пучка електронів, можливості реалізації на його базі потужних нейтронних чи γ-полів випромінювання є привабливими для застосувань у різних сферах — від ядерної енергетики і космічного приладобудування до ядерної медицини та радіоекології. The report presents the history of the first nuclear academic institution in Transcarpathia, the main parameters of
microtron M-30 (1—30 MeV) and the significant results obtained by Uzhhorod scientists during last years. The prospects
of the new studies in the field of nuclear physics and radiation physics of solid state by using the M-30 microtron are
outlined. It is shown that unique parameters of the M-30 microtron as well as the monoenergetic spectrum of the electron
beam, the possibilities of realizing the intense irradiation neutron or gamma fields are very attractive for numerous
applications: from nuclear power and space engineering to nuclear medicine and radioecology.