Листи гетьмана Івана Мазепи, написані у 1708 р. до великого коронного гетьмана Речі Посполитої Адама Сенявського (переклад-реконструкція Пилипенка В.) (Сiверянський лiтопис, 2016)
Переклад-реконструкцію здійснено за виданням: Subtelny O. On the eve of Poltava: the letters of Ivan
Mazepa to Adam Sieniawski 1704-1708 (Напередодні Полтави: листи Івана Мазепи до Адама Синявського
1704-1708). – New York, 1975. Упорядник О. Субтельний дав оригінали листів та їхній стислий виклад,
однак сьогодні прочитання цієї кореспонденції для загалу, істориків ускладнене, оскільки документи
написані макаронічною мовою.